Om morgenen onsdag den 18. oktober mødtes en gruppe fra Revolutionære Socialister (RS) i Københavns Lufthavn med stor oppakning og højt humør. Vi skulle med et fly til London for sammen med mere end 300 marxister fra hele Europa at deltage i et seminar om Den Russiske Revolution, arrangeret af IMT (den Internationale Marxistiske Tendens), som RS er den danske sektion af.
Før seminaret gik i gang, var der arrangeret en række aktiviteter. En af aktiviteterne var en såkaldt ”Lenin walk”: en tour gennem Londons gader til de steder, hvor Lenin opholdt sig i byen, da han i flere omgange var i eksil. Vi sluttede af på en pub, hvor Lenin også ofte opholdt sig, når dagens arbejde var færdigt. På pubben holdt Alan Woods, hovedredaktøren på ”In Defence of Marxism”, IMTs hjemmeside, et oplæg om bolsjevismens historie.
Om fredagen blev seminaret skudt i gang med verdenspremieren på en dokumentarfilm om Leon Trotskijs liv, instrueret af Anders Krog fra RS. Filmen indeholdt bl.a. en beretning fra Esteban Volkov, Trotskijs barnebarn, der efter filmen var med os over videolink fra Mexico. Her fortalte han mere om Trotskijs idéer og ønskede IMT held og lykke med det fortsatte arbejde.
Lørdag begyndte seminarets rige udbud af oplæg. Oplægsrækkerne var struktureret således, at der til hver en tid var tre parallelle oplæg, som man kunne vælge imellem. Personligt hørte jeg først et spændende oplæg om postmodernisme, der naturligvis var en marxistisk kritik af emnet. For mig åbnede det øjnene for mange postmoderne teoretikeres absurditet og kynisme. Efter en kort frokostpause var jeg videre til et oplæg om Irlands revolutionære historie. Irland har altid fascineret mig, og jeg har altid syntes, at deres oprørske historie har været inspirerende. Oplægget var snarere en fortælling fra en kammerat, der selv havde oplevet ”The Troubles”. Det var en medrivende fortælling om irernes undertrykkelse, men også om de fejl, der blev begået, især af IRA (Irish Republican Army, organisation i den irske oprørsbevægelse). Dagens sidste oplæg for mit vedkommende handlede om imperialisme, ud fra Lenins beskrivelse af imperialisme som kapitalismens højeste stadie. Endnu et spændende oplæg, der bl.a. beskrev især Kinas voksende verdenspolitiske rolle.
Søndagen stod for mig i filosofiens tegn. Filosofi har altid interesseret mig, og er en af hovedårsagerne til, at jeg er marxist. Jeg lagde ud med et oplæg om den dialektiske filosofis historie. Det gav et godt, kronologisk overblik over historien samt den dialektiske filosofis historiske rolle i politik. Herefter så jeg et oplæg om Trotskijs teori om den ”permanente revolution”, der for mig var vigtigt, da jeg aldrig helt havde forstået begrebets egentlige betydning. Jeg sluttede af med endnu et filosofisk oplæg: denne gang om materialisme og idealisme, som var et godt supplement til morgenens oplæg om dialektik.
Seminaret blev rundet af med en tale fra Alan Woods om revolutionens nødvendighed for at kunne forbedre forholdende for menneskeheden på globalt plan.
Om tirsdagen gik turen tilbage til Danmark. Efter en uge med intens skoling i marxistisk teori, historie og politik, var alle kammerater godt udmattede.
Alt i alt havde vi en fantastisk og lærerig uge. Vores hårdtarbejdende og dygtige britiske kammerater havde forberedt sig til fulde, både i forhold til at sørge for aktiviteter og logi, samt andet hjælp til alle de udenlandske kammerater de tog imod. Men også med imponerende og gennemarbejdede oplæg om en lang række spændende emner. Aftenerne var også hyggelige med spisning og pub-besøg med kammerater fra hele verden, hvilket gav et godt perspektiv på både den politiske situation i verden, og håb for en socialistisk revolution, når man så, hvor mange lande IMT har aktive afdelinger i.
Jeg kan kun opfordre alle, der ønsker at ændre verden til at gå med i RS og hjælpe med at bygge de internationale marxistiske kræfter i IMT!