Greva împotriva schimbării climatice la nivel internațional a creat valuri protestatare în întreaga lume. În ultimul an, pe parcursul multor zile de acțiune la nivel mondial, milioane de tineri din peste 100 de țări au ieșit de la școală pentru a se alătura protestelor ‘Fridays for Future’ („Vinerile pentru viitor”), care cer acțiuni imediate în legătură cu criza climatică.
Grupându-se pe străzi în masă, ocupând străzile, și închizând orașele, aceste demontrații au obligat ca politicienii să se scoale la realitate și să ia aceste proteste în considerare.
Mai mult de atât, aceste mobilizări au împuternicit o nouă generație cu un sentiment de încredere, putere, și scop. Pentru protestatari, ideea de acțiune militantă în masă este o normă, și nu o excepție. Cuvântul „grevă” se află acum în mod ferm în gândirea celor tineri. Lecția este clară: dacă vrei ceva, trebuie să te organizezi și să lupți pentru aceasta.
Începând de anul trecut în Suedia cu protestele săptămânale organizate de o elevă, Greta Thunberg, mișcarea #YouthStrike4Climate s-a răspândit la nivel internațional. În fiecare țară, situația este aceeași: studenții și tineretul se implică în activitate politică, și cer „o schimbare de sistem, nu una climatică”.
Este clar că o acțiune urgentă este necesară. O reducere masivă de emisii de gaze și nivele de poluare este esențială. Iar niște măsuri de atenuare pe scară mare trebuie luate în considerare, precum și construirea unor măsuri de prevenire a inundațiilor și reîmpădurire. Însă capitaliștii și reprezentanții săi politici sunt în totalmente incapabili de a duce la bun sfârșit schimbările radicale necesare.
O acțiune globală este necesară pentru a rezolva o problemă globală, însă guvernele capitaliste sunt impotente. Anumiți lideri mondiali au declarat un „caz de urgență pentru climă”. Dar aceasta este doar o frază goală atunci când este rostită pe gurile acestor politicieni de afaceri mari. În cele din urmă, sub capitalism, aceștia nu sunt cei ce vor decide. În schimb, viitorul umanității și a planetei noastre este lăsată la îndemâna capricilor a așa numitei „mâini invizibile” a pieții.
Greta Thunberg a clarificat că oamenii de știință sunt ignorați, și a cerut ca guvernele să asculte de dovezile și sfaturile științifice. În mod asemănător, activiștii din mișcarea Extinction Rebellion au încercat să „conștientizeze” și să convingă politicienii printr-o strategie de acțiuni directe care să fie foarte vizibile.
Dar capitaliștii și politicienii săi nu vor fi convinși de argumente morale, nici de fapte și cifre. La urma urmei, nu ne putem aștepta ca o asemenea elită, care este ieșită din contact cu realitatea, să facă ceva pentru a proteja Pământul, deoarece singurul criteriu pe care aceștia îl urmează este acela de a maximiza profitul în detrimentul tuturor celorlalți.
Corporațiile vor lua scurtături și vor trece în mod samavolnic peste regulamente oriunde este necesar pentru a reduce costurile, concura și depăși rivalii săi, domina piețe noi, și maximiza profiturile personale.
Politicienii capitaliști nu au nimic de oferit ca răspuns pentru această distrugere. Tot ceea ce pot ei sugera este faptul că trebuie să ne grupăm împreună și să facem alegeri individuale pentru a ne reduce contribuția personală la poluarea mediului.
Dar „soluțiile” care provin de la aceasta sunt total reacționare. În principiu, acestea sunt doar o măsură de austeritate „verde” fără sens – care explică faptul că muncitorii și cei săraci trebuie să-și pună pofta-n cui pentru a rezolva o problemă creată de către capitaliști și sistemul lor putred.
Cel mai important lucru este faptul că această mantră liberală și individualistă se află în contradicție cu faptele. Un studiu recent, de exemplu, a demonstrat că 100 din corporațiile mari (îndeosebi marii producători de combustibil bazat pe fosile) sunt responsabile pentru 70 la sută din emisiile de gaze de seră. Aceasta scoate în evidență cine este cu adevărat vinovat pentru schimbarea climei.
Ca răspuns la acest fapt, unii politicieni de stânga – precum Alexandria Ocasio-Cortez din SUA – au evidențiat cererea unei „nouă afacere verde” (‘Green New Deal’), care va solicita guvernelor de a reduce emisiile de carbon prin investirea în furnizări de energie regenerabilă și crearea unor locuri de muncă verzi.
Aceste propuneri vagi duc în mod general la o strategie Keynesiană de a încerca reglementarea și administrarnea sistemului capitalist. Însă capitalismul nu poate fi administrat. Nu poate fi îmblânzit și făcut „verde”. Atâta timp cât economia este bazată pe o producție pentru profit, atunci afacerile mari sunt acelea care vor dicta guvernele, și nu invers.
Să fim clari: capitalismul este cel care ne ucide planeta. Preocuparea sa nesățioasă pentru profituri este responsabilă pentru cursa spre cele mai rele sfârșituri în care standardele de mediu, condițiile de trai devin din ce în ce mai rele. Corporațiile cu stimulentul de profit sunt cele care decid ceea ce este produs și cum este produs. Dar aceasta nu este făcută conform unui plan. Însă, economia noastră este lăsată la îndemâna anarhiei pieții.
Motivația de profit, și nu însăși creșterea economică, este problema. De aceea anumite apeluri din unele colțuri marginale ale mișcării verzi legate de „creștere zero” și „descreștere” sunt reacționare. „Creșterea zero” sub capitalism se numește recesiune – iar clasa muncitoare și cei săraci sunt aceia care sunt forțați să plătească. Un argument pentru o recesiune permanentă este unul pentru austeritate permanentă.
Singura cale pentru a aduce o economie durabilă – unde creșterea condițiilor de trai nu sunt în contradicție cu protejarea planetei – este pe baza unui plan de producție socialist, democratic, rațional.
La îndemâna companiilor private, monopolurile majore generează un nivel absurd de mare de risipă și de înrăutățire a mediului înconjurător. Însă, prin naționalizarea acestora conform unui plan economic socialist, aceștia ar putea să adopte tehnologii moderne verzi pentru a reduce emisiile și poluarea într-o perioadă de câțiva ani, în timp ce asigură mâncare de calitate, locuințe, educație, transport, și un sistem de sănătate pentru toți.
Prin compunerea a celor mai strălucite minți științifice cu îndemânarea muncitorilor din industire, sub controlul muncitorilor în mod democratic, am putea să punem împreună toate abilitățile tehnologice ale societății cu resursele spre binele umanității și a planetei.
În multe țări, susținerea partidelor verzi a crescut pe baza îngrijorărilor crescânde asupra mediului înconjurător și o neîncredere generală a partidelor tradiționale de instituție. Dar în mod esențial, liderii verzi sunt doar liberali, care nu provoacă sistemul sau care nici nu văd diviziunea societății pe bază de clase sociale care sunt opuse în mod reciproc.
De la concluzia că sistemul capitalist este sursa problemei, rezultă faptul că trebuie să luptăm pentru o schimbare radicală pe baza unei clase sociale: legând starea militantă și radicalismul grevelor de climă ale studenților, cu mișcarea laburistă majoră, cu muncitorii și tineretul care luptă împreună pentru politici socialiste ferme legate de mediul înconjurător.
Cu această privință, zilele de acțiune care au avut loc la nivel internațional între 20 și 27 septembrie 2019 au reprezintat în mod potențial un mare pas înainte pentru această mișcare. Greta Thunberg a cerut în mod corect ca muncitorii din întreaga lume să se alăture studenților din această grevă mondială. În anumite locuri, sindicatele au susținut deja acest apel, promițând să facă grevă sau să protesteze alături de tinerii activiști.
Umrătorul pas este ca întreaga mișcare laburistă să imite aceste exemple și să contribuie cu toată putința în spatele acestor greve climatice. Puterea clasei muncitoare organizate, înarmate cu un program socialist, ar fi de neoprit. Așa cum au constatat marxiștii întotdeauna, niciun bec nu va străluci și nicio roată nu se va învârti fără permisiunea clasei muncitoare.
Doar prin abolirea sistemului capitalist și prin înlocuirea sa cu un sistem socialist putem să plănuim folosirea resurselor planetei într-un mod democratic. Doar printr-o transformare socialistă a societății putem să satisfacem nevoile majorității în mod armonios cu mediul înconjurător, în loc de generarea profiturilor în favoarea unei minorități parazitare.
Știința și tehnologia există pentru a combate schimbarea climei. Dar sub capitalism, aceste forțe distrug planeta Pământ, în loc să o salveze. Socialism sau barbarism: acesta este viitorul în fața noastră. Avem nevoie de o revoluție.
- Mobilizare maximă pentru grevele de climă!
- Studenți și muncitori – uniți-vă și luptați!
- Capitalismul este problema – socialismul este răspunsul!
- Alăturați-vă TMI!