Γαλλικές εκλογές: ηχηρή απόρριψη του κατεστημένου

Ανάλυση και συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

[Source]

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποτέλεσε μια μέρα ορόσημο στην πολιτική κατάσταση. Πάνω από όλα, είδαμε μια τρομερή απόρριψη του κατεστημένου. Τα παραδοσιακά κόμματα αποδεκατίστηκαν και οι λεγόμενοι «εξτρεμιστές» υποψήφιοι έλαβαν πάνω από το 50% των ψήφων. Ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν έλαβε μια θέση στον τελικό γύρο κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα, χάρη κυρίως στην καταστροφική στάση των άλλων αριστερών κομμάτων. Ο «κεντρώος» εν ενεργεία Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι τώρα αντιμέτωπος με μια κούρσα στην κόψη του ξυραφιού στον δεύτερο γύρο ενάντια στη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN).

Η αποχή ήταν πολύ υψηλή, πάνω από 26%, υποδηλώνοντας ότι εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες είναι ras le bol – κουρασμένοι μέχρι αηδίας με όλα τα πολιτικά κόμματα, που στα μάτια τους είναι εξίσου ανίκανα να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η γαλλική κοινωνία είναι πολύ πολωμένη, το status quo είναι εντελώς απαξιωμένο, και ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τελικά την προεδρία, το πεδίο είναι έτοιμο για πανίσχυρες εκρήξεις που θα αντηχήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δημοσκόποι αρχικά περίμεναν μια άνετη νίκη για τον Μακρόν, ο οποίος, όπως και άλλοι δυτικοί ηγέτες, βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για να πυροδοτήσει την εθνική πατριωτική υστερία. Αυτή η κίνηση τον εκτίναξε αρχικά στο 30% στις δημοσκοπήσεις, έναντι 18% για τη Λεπέν και 12% για τον Μελανσόν. Έχοντας υποστηρίξει μια διπλωματική προσέγγιση με τον Πούτιν μέχρι την εισβολή (με επίγνωση της εξάρτησης της Γαλλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο), ο Μακρόν συσπειρώθηκε μαζί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αστική τάξη διατρανώνοντας την πίστη του στο ΝΑΤΟ, καθώς και κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και μια «θανατηφόρα στήριξη» (δηλαδή αποστολή όπλων) για να βοηθήσει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια. Άρχισε μάλιστα να μιμείται το ντύσιμο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από το εφαρμοστό κοστούμι του και φορώντας ένα πράσινο φούτερ με κουκούλα, σε μια αξιολύπητη προσπάθεια να επωφεληθεί από κάποιου είδους αντανακλώμενη δόξα.

Αλλά η προσωρινή ώθηση σύντομα υποχώρησε. Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, το προβάδισμα του Μακρόν μειώθηκε γρήγορα, με το τελικό αποτέλεσμα να βάζει τον ίδιο και το κόμμα του, Η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά (REM), στο 28% έναντι στο 23% της Λεπέν. Αυτό είναι ένα ελαφρώς υψηλότερο αποτέλεσμα για τον Μακρόν σε σχέση με τον πρώτο γύρο του 2017, και ωστόσο η αντίδραση του Προέδρου μπροστά στα εκλογικά αποτελέσματα είχε μια νότα πανικού. Έχοντας κερδίσει με 66%-34% τη Λεπέν το 2017, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν τώρα προβάδισμα 52%-48% στον δεύτερο γύρο. Είναι σαφές ότι ο Μακρόν, που κάποτε χαιρετιζόταν από κάθε φερέφωνο του κατεστημένου ως «ήρωας του λογικού κέντρου», τώρα περιφρονείται από ένα ευρύ φάσμα των γαλλικών μαζών. Και για σωστούς λόγους.

Ο Μακρόν ενάντια στον «φασισμό»;

Η προεδρία του Μακρόν σημαδεύτηκε από ανελέητες επιθέσεις στην εργατική τάξη, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που επιτίθεται στα πάντα, από αεροδρόμια και σιδηροδρόμους μέχρι κρατικές εταιρείες ενέργειας· μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα· αντιμεταρρυθμίσεις στις συντάξεις· εντεινόμενη κρατική καταστολή· και δημαγωγικές διώξεις μεταναστών και μειονοτήτων. Αυτή η επίθεση κατά των Γάλλων εργατών προκάλεσε μαζική αντίθεση, από τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων το 2018-19, οι οποίες έλαβαν σχεδόν εξεγερτικές διαστάσεις· μέχρι ένα τεράστιο απεργιακό κύμα το 2019· και νεολαιίστικες διαδηλώσεις κατά της αυξημένης αστυνομικής επιτήρησης και των απαγορεύσεων του χιτζάμπ το 2020 και το 2021.

Όλοι αυτοί οι αγώνες αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή από τις κρατικές δυνάμεις. Δεκάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στα κίτρινα γιλέκα ακρωτηριάστηκαν από την αστυνομία, με πολλούς να χάνουν τα δάχτυλα και τα μάτια τους από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και άλλες υπέροχες συσκευές «ελέγχου των ταραχών». Τα δικαστήρια μετατράπηκαν σε ιμάντα μεταφοράς που παρέδιδε τους διαδηλωτές κατευθείαν στη φυλακή με σχεδόν ένα νεύμα για τη «δέουσα διαδικασία». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του 2019, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να γίνουν πραιτοριανοί φρουροί για να προστατεύσουν τους απεργούς εργάτες από τις επιθέσεις των ΜΑΤ. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο διαδίκτυο με αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών από κοντινή απόσταση, να επιτίθενται σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου και να χτυπούν άοπλους πολίτες.

Αυτού του είδους η βαρβαρότητα έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις υποκριτικές ομιλίες του Μακρόν για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, κέρδισε επάξια το παρατσούκλι «ο Πρόεδρος των Πλούσιων» με πολιτικές όπως η μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας στη Γαλλία και η απελευθέρωση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας. Επιπλέον, η απόλυτη έλλειψη κύρους του Μακρόν ανάμεσα στις μάζες των Γάλλων οδήγησε σε τεράστια δυσπιστία, που αντικατοπτρίζεται για παράδειγμα στον αργό εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19, το οποίο οδήγησε σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τον ιό σε όλη τη Δυτική Ευρώπη· περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη Βρετανία κατά αναλογία πληθυσμού.

Εν ολίγοις, η λάμψη έχει εκλείψει πλήρως από αυτόν τον ευνοημένο γιο της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Οι γαλλικές μάζες είχαν μια γεύση από τον «λογικό χώρο του κέντρου» του Μακρόν και δεν είναι ενθουσιώδεις για την προοπτική περαιτέρω δοκιμής του. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, μια 63χρονη νηπιαγωγός στην περιοχή του Παρισιού – που θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για τη σύνταξη και πρέπει να εργάζεται επιπλέον ώρες χάρη στις επιθέσεις του Μακρόν στους εργασιακούς όρους και συνθήκες των δημοσίων υπαλλήλων – έθεσε το ζήτημα συνοπτικά: «δεν μπορεί να γίνει κάτι χειρότερο». Πρόσθεσε ότι θα ψήφιζε οποιονδήποτε εκτός από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Όπως σωστά συνοψίζει ο Economist: «Πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον κεντρώο σημαιοφόρο του πλανήτη έχει διαβρώσει την υποστήριξη για το κέντρο».

Ο αστικός Τύπος χρησιμοποιεί τώρα μια κραυγή για την απειλή μιας «φασίστριας» Προέδρου στη δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια είδους υστερία μπορεί να απορριφθεί εύκολα. Η Μαρίν Λεπέν είναι σίγουρα μια βάρβαρη αντιδραστική, αλλά δεν είναι φασίστρια. Στην πραγματικότητα, είναι μια δημαγωγός που έχει διαμορφώσει την εκστρατεία της με βάση την αντίστοιχη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει κερδίσει έδαφος ιδιαίτερα στα τμήματα της εργατικής τάξης στο βορρά, και στις πρώην βιομηχανικές περιοχές της la France profonde («βαθιά Γαλλία») που αποδεκατίστηκαν από την αποβιομηχάνιση. Με την παρούσα κρίση του κόστους διαβίωσης να πιέζει ακόμη περισσότερο τους φτωχούς εργαζόμενους και τα στρώματα της μεσαίας τάξης, οι δεσμεύσεις της Λεπέν να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να αυξήσουν τους μισθούς, έχουν χτυπήσει μια ευαίσθητη χορδή.

Έχει επίσης μετριάσει την πιο εμπρηστική ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική που χαρακτήριζε το Εθνικό Μέτωπο στο παρελθόν, αν και εξακολουθεί να επιδιώκει να τροποποιήσει το σύνταγμα της Γαλλίας για να καταργήσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια για παιδιά με αλλοδαπούς γονείς· να δοθεί προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους για θέσεις εργασίας και κοινωνική στέγαση· να καταστήσει πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο· και να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αλλά και πάλι, ο Μακρόν κλίνει επίσης προς τον εθνικό σωβινισμό σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υποστήριξη του RN, επομένως υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων σε αυτά τα θέματα! Και ενώ η Λεπέν έχει υποχωρήσει από τη θέση για έξοδο από την Ευρωζώνη, συνεχίζει να καλεί τη Γαλλία να «ανακτήσει την κυριαρχία της» από την ΕΕ, εκμεταλλευόμενη ένα αίσθημα εναντίον του κατεστημένου που στρέφεται κατά των Βρυξελλών.

Μακριά από μια στροφή προς τα δεξιά ή προς τον φασισμό, η αυξανόμενη δημοτικότητα της Λεπέν σε βάρος του Μακρόν αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τα στρώματα της εργατικής και της μεσαίας τάξης προς το status quo. Εκφράζει την ταξική οργή απέναντι σε μια μισητή και απρόσιτη ελίτ, αν και με διαστρεβλωμένο τρόπο. Ένας 69χρονος πρώην ανθρακωρύχος από το Stiring-Wendel, μια μικρή πόλη στην ανατολική Γαλλία, ανέφερε στη Wall Street Journal ότι, μέχρι πρόσφατα, ποτέ δεν φανταζόταν ότι η Λεπέν θα μπορούσε να γίνει Πρόεδρος. «Ήταν πολύ τρομακτική… εκπροσωπούσε την ακροδεξιά και ήθελε να φύγουμε από την ΕΕ. Τώρα, μπορώ να τη δω ως Πρόεδρο. Είναι πιο σοβαρή, πιο συγκεντρωμένη στον αγώνα μας». Ακόμη και ένα τμήμα πρώην ψηφοφόρων του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) δίνουν την υποστήριξή τους στη Λεπέν. Αυτό είναι επίσης μια άμεση έκφραση της δεξιάς στροφής από το ίδιο το κόμμα.

Τα παραδοσιακά κόμματα αποδεκατίστηκαν, ο Μελανσόν ξεπέρασε τις προσδοκίες

Εκτός από την πτώση της υποστήριξης προς τον Μακρόν, η οργή με το κατεστημένο μπορεί επίσης να φανεί στη θλιβερή υποστήριξη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και τους Ρεπουμπλικάνους (LR). Τα παραδοσιακά κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα της Γαλλίας, τα οποία κάποτε κυριάρχησαν στο μεταπολεμικό εκλογικό τοπίο, έχουν περιοριστεί σε πενιχρά ποσοστά. Με μόλις 4,8% των ψήφων, η Βαλερί Πέκρες των LR αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική έκκληση στους υποστηρικτές της για «επείγουσα βοήθεια» για να «καλύψει το υπόλοιπο κόστος» της εκστρατείας, καλώντας για δωρεές μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας! Μίλησε για την «κρίσιμη κατάσταση» που αντιμετωπίζουν οι LR μετά την απώλεια 7 εκατομμυρίων ευρώ, υπονοώντας ότι το κόμμα μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Για να δανειστώ μια γαλλική έκφραση: quel dommage! Κανένας όμως δεν υπέστη μεγαλύτερη ταπείνωση από το PS, του οποίου η υποψήφια Αν Ινταλγκό, Δήμαρχος του Παρισιού, συγκέντρωσε μόλις το 1,7% των ψήφων. Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι απλώς η τιμωρία για τις προδοσίες της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ, από τις οποίες το κόμμα δεν συνήλθε ποτέ. Μετά από αυτές τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει μια πιθανότητα να μη συνέλθει ποτέ.

Κατά τα άλλα, ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό συγκέντρωσε ένα αξιοθρήνητο 4,7% των ψήφων και έσπευσε να υποστηρίξει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, μαζί με την Ινταλγκό και την Πέκρες. Ο Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος προσπάθησε να διεκδικήσει τον πολιτικό χώρο της Λεπέν με μια σκληροπυρηνική ρατσιστική και εθνικιστική πλατφόρμα, ήρθε τέταρτος με 7% πίσω από τον RN. Αν κάποιος άκουγε τη διεθνή κάλυψη των εκλογών, αυτή η διαμάχη των δύο αντιπάλων μεταξύ του «κέντρου και της ακροδεξιάς» μπορεί να φαινόταν σαν αυτό να αποτελούσε ολόκληρη την ιστορία. Το BBC μίλησε μόνο αόριστα για μια αυξανόμενη «πόλωση μεταξύ της ακροδεξιάς και της άκρας Αριστεράς», χωρίς να κατονομάσει κανέναν «ακροαριστερό» υποψήφιο. Ο ανταποκριτής από το Παρίσι δήλωσε μόνο ότι «θα πρέπει να κατέβετε στο 2,5% για να βρείτε τον πλησιέστερο σοσιαλιστή υποψήφιο». Στην πραγματικότητα, ένας άλλος υποψήφιος είχε μια απροσδόκητη και καθυστερημένη αύξηση των ποσοστών του, χάνοντας ελάχιστα τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο.

Το πρόγραμμα του Μελανσόν L’Avenir en commun («Ένα κοινό μέλλον») δεν ήταν ούτε σοσιαλιστικό ούτε «ακροαριστερό», όπως είχαν αναφέρει ορισμένοι σχολιαστές. Ήταν όμως πιο ριζοσπαστικό από οτιδήποτε άλλο προτάθηκε από τους άλλους αριστερούς υποψηφίους και περιείχε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις, την απασχόληση και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μελανσόν και το κόμμα του η Ανυπότακτη Γαλλία (FI) θεωρήθηκαν ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική στην Αριστερά και κέρδιζαν σταθερά δυναμική πριν επιταχύνουν τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα. Παρά τις προβλέψεις του αστικού Τύπου ότι η «χαλαρή» στάση του Μελανσόν απέναντι στη Ρωσία και η αντίθεση στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τις πιθανότητές του μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η υποστήριξη για την FI αυξήθηκε γρήγορα από το 10% τον Φεβρουάριο σε πάνω από το 20%.

Στο τέλος, ο Μελανσόν συγκέντρωσε το 22% των ψήφων, με 7,7 εκατομμύρια ψήφους έναντι 8,1 εκατομμυρίων της Λεπέν. Η FI βελτίωσε το αποτέλεσμά της σε σχέση με το 2017, όπου κέρδισε το 19% των ψήφων στον πρώτο γύρο και είχε ιδιαίτερα καλή επίδοση στην Τουλούζη και τη Λυών, όπου όχι τυχαία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες από τα κίτρινα γιλέκα και φιλοξενούν μεγάλους φοιτητικούς πληθυσμούς. Έλαβε επίσης πολλές ψήφους στη Μασσαλία (την οποία ο Μελανσόν εκπροσωπεί στην Εθνοσυνέλευση), στη Λιλ και στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας. Ο Μελανσόν τα πήγε ιδιαίτερα καλά στους νέους, με το 34% των ψήφων στους νέους 18-24 ετών, σε σύγκριση με το 25% για τον Μακρόν και το 17% για τη Λεπέν. Αυτή η ισχυρή ψήφος των νέων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην κατάσταση και δείχνει ότι τα πιο προοδευτικά και δυναμικά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη τους στον καπιταλισμό και αναζητούν μια εναλλακτική στην Αριστερά, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα στοιχεία διαψεύδουν την ανάλυση των αστών, των ρεφορμιστών και των σεχταριστικών εμπειριστών εξίσου, ότι η αριστερή πολιτική είναι «νεκρή» στη Γαλλία. Αντίθετα, είναι τα παραδοσιακά μαζικά κόμματα της Αριστεράς που έχουν απωλέσει όλη τους την υποστήριξη και το κύρος ύστερα από δεκαετίες προδοσιών και ταξικής συνεργασίας.

Ο Τύπος είναι γεμάτος με δηλώσεις ότι η γαλλική πολιτική πολώνεται μεταξύ της «ακροδεξιάς και της άκρας Αριστεράς». Η γαλλική κοινωνία είναι πράγματι πολύ πολωμένη, αλλά αυτό ισοδυναμεί με μια ηχηρή απόρριψη του κατεστημένου και του λεγόμενου κέντρου. Στην πραγματικότητα, η υψηλή υποστήριξη για τον Μελανσόν και τη Λεπέν αντιπροσωπεύει την ίδια διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου του Μελανσόν πήγε στη Λεπέν το 2017, με ένα άλλο τρίτο να πηγαίνει στον Μακρόν και το υπόλοιπο τρίτο να απέχει. Αυτή τη φορά, το 30% των ψηφοφόρων της FI στον πρώτο γύρο λέει ότι θα ψηφίσει τη Λεπέν και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.

Οι γαλλικές μάζες παλεύουν να βρουν μια διέξοδο και εγκαταλείπουν με αηδία το status quo. Μέρος του λόγου για τον οποίο αυτή η πόλωση φαίνεται να εκφράζεται περισσότερο στα δεξιά οφείλεται στον ίδιο τον Μελανσόν, ο οποίος έκανε το σοβαρό λάθος να μετριάσει το πρόγραμμά του μετά το 2017. Αλλά η καταστροφική, σεχταριστική στάση των μικρών κομμάτων της Αριστεράς είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.

Το PCF ευθύνεται ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές επιλέγοντας να κατεβάσει υποψήφιο (Φαμπιέν Ρουσέλ) ενάντια στον Μελανσόν, αντί να παραιτηθεί όπως είχε κάνει το 2017. Το PCF έλαβε 2,3% στον πρώτο γύρο, το οποίο αν και ισχνό, θα μπορούσε ωστόσο να ήταν αρκετό για να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ του Μελανσόν, μπλοκάροντας τη Λεπέν και μετατρέποντας τον δεύτερο γύρο σε μια ξεκάθαρη διαμάχη μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Αυτό θα είχε ηλεκτρίσει την κατάσταση και αναμφίβολα θα είχε προσελκύσει ένα μεγάλο τμήμα μη ψηφοφόρων πίσω από την FI, καθώς θα τους είχε παρουσιαστεί μια γνήσια εναλλακτική. Το ίδιο ισχύει για μικροσκοπικά κόμματα όπως το NPA και η Εργατική Πάλη (LO), τα οποία παρά το γεγονός ότι έλαβαν λιγότερο από 1% το καθένα θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα αυτών των εκλογών αποχωρώντας από την κούρσα.

Τελικά, αυτά τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει τίποτα άλλο πέρα από το να εγγυηθούν την εκλογή ενός δεξιού Προέδρου, να χάσουν τα έξοδα της προεκλογικής τους εκστρατείας και να εξασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία τους. Ο Ρουσέλ ακολούθησε το PS και τους LR υποστηρίζοντας τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Αυτοί οι τύποι είχαν το θράσος να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές για «ρεαλιστικούς» λόγους, υποστηρίζοντας ότι ο Μελανσόν δεν μπορούσε να κερδίσει ούτως ή άλλως. Και τώρα, αφού φρόντισε να διασφαλίσει ότι ο Μελανσόν δεν θα κερδίσει, γινόμαστε μάρτυρες του θλιβερού θεάματος ενός λεγόμενου κομμουνιστή να υποστηρίζει για «πρακτικούς λόγους» έναν τραπεζίτη!

Απορρίψτε τη λογική του μικρότερου κακού!

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια μεγάλης έντασης πίεση έχει πέσει πάνω στον Μελανσόν και την FI για να υποστηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο προκειμένου να νικήσει «τη φασίστρια». Αυτή η χορωδία του μικρότερου κακού προκαλεί μια έντονη αίσθηση ενός déjà vu: ακούσαμε ακριβώς το ίδιο πράγμα μετά τον πρώτο γύρο του 2017. Και όπως και το 2017, οι λεγόμενοι «αριστεροί» δημοσιογράφοι και διανοούμενοι ήταν οι πρώτοι που ενθάρρυναν την «απρόθυμη» υποστήριξη στον Μακρόν. Στη Βρετανία, ο αυτοαποκαλούμενος «μαρξιστής» ειδήμονας Πολ Μέισον (ο οποίος στην πραγματικότητα έχει περάσει πλήρως στο πλευρό του σωβινισμού και της αντίδρασης στον πόλεμο στην Ουκρανία) έγραψε στο Twitter μόλις βγήκαν τα exit poll ότι ο Μελανσόν «πρέπει να παροτρύνει σε μια αντιφασιστική ψήφο», όσο «αηδιαστικό» και αν είναι αυτό.

Δυστυχώς, ο ίδιος ο Μελανσόν έχει αμφιταλαντευτεί κάτω από αυτή την πίεση. Αν και δεν υποστήριξε κατηγορηματικά τον Μακρόν, δήλωσε στην ομιλία του αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος: «[Πρέπει] να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο κακά που είναι τρομερά για εμάς και που δεν είναι της ίδιας φύσης. Ο καθένας από εσάς θα αντιμετωπίσει τη συνείδησή του. Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια ψήφο στη Μαρίν Λεπέν».

Αλλά οι ψηφοφόροι της FI θα είναι σήμερα ακόμη λιγότερο πρόθυμοι να ψηφίσουν κρατώντας τη μύτη τους σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Εξάλλου, γνωρίζουν εκ πείρας τι σημαίνει η προεδρία του Μακρόν: άγριες επιθέσεις στην εργατική τάξη. Σε άρθρο των Financial Times, ένας καθηγητής γυμναστικής στο Aubervilliers, μια φτωχή περιοχή στα περίχωρα του Παρισιού, φέρεται να είπε: «Ψήφισα τον Μακρόν πριν από πέντε χρόνια [αφού υποστήριξα την FI στον πρώτο γύρο] και για πέντε χρόνια το μετάνιωσα πικρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω τη Μαρίν Λεπέν, αλλά θα κάνει ο Μακρόν χειρότερα τα πράγματα για τις φτωχότερες οικογένειες; Δεν ξέρω τι θα κάνω».

Παρουσιάζοντας την απειλή του «φασισμού» και χαρακτηρίζοντας τον Μακρόν ως το «μικρότερο κακό», οι αστοί, οι φιλελεύθεροι και οι ρεφορμιστές ελπίζουν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να παραταχθούν πίσω από τον «ευυπόληπτο» δεξιό υποψήφιο. Απορρίπτουμε εντελώς αυτήν την άθλια δημαγωγία. Η Λεπέν δεν είναι φασίστρια, είναι μια δεξιά αστή πολιτικός και ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον Μακρόν. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν το μισητό καπιταλιστικό σύστημα, και κανένας από τους δύο δεν θα προωθήσει τα συμφέροντα της γαλλικής εργατικής τάξης ούτε στο ελάχιστο. Εμείς λέμε: όχι στην ταξική συνεργασία, ούτε ο ένας ούτε η άλλη στον δεύτερο γύρο! Οι υποστηρικτές της FI πρέπει να διατηρήσουν τη σημαία τους καθαρή και να ανασυνταχθούν για να προετοιμαστούν για τις αποφασιστικές μάχες που έρχονται.

Αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Η αστική τάξη είχε ήδη τρομάξει από τη νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική της δεύτερης χώρας της ΕΕ να κυβερνιέται από μια αδοκίμαστη, αντι-ΕΕ Πρόεδρο που έχει εκφράσει παλαιότερα την επιθυμία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Οι άρχουσες τάξεις στη Δύση πανικοβάλλονται στην ιδέα μιας προεδρίας της Λεπέν που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση στο ενιαίο μέτωπό τους ενάντια στη Ρωσία. Αυτό δοκιμάζεται ήδη από μια διαφορετική εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι θα προτιμούσαν να επιδιώξουν μια νωρίτερη διευθέτηση με τον Πούτιν, με κόστος μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την Ουκρανία στη Ρωσία, ενώ άλλοι (ιδίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ) θέλουν η Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι το σκληρό τέλος.

Είναι περισσότερο από πιθανό ότι ένα μικρότερο ποσοστό των υποστηρικτών του Μελανσόν θα ψηφίσει υπέρ του Μακρόν σε σύγκριση με το 2017 και η Λεπέν αναμένεται επίσης να τα πάει καλύτερα μεταξύ των μη ψηφοφόρων της από τον πρώτο γύρο. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα να κερδίσει η Λεπέν. Αυτό φυσικά θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή της κατάστασης και θα προκαλούσε τη συσσώρευση ακόμη περισσότερων αντιφάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αλλά τελικά, ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, οι Γάλλοι εργάτες και η νεολαία θα έχουν μια μάχη να δώσουν ενάντια σε μια αντιδραστική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να φορτώσει στις πλάτες τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Οι αγώνες του μέλλοντος θα επισκιάσουν όλα όσα προηγήθηκαν.