Το Διεθνές Διαδικτυακό Σχολείο που διοργάνωσε η IMT (Διεθνής Μαρξιστική Τάση) από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου σημείωσε τεράστια επιτυχία, μέσα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού και αισιοδοξίας! Σχεδόν 6.500 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο Σχολείο από 116 χώρες! Το θέμα της πρώτης μέρας είχε πάνω από 10.000 προβολές και σχεδόν 280.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις εγγραφές και από την οικονομική εξόρμηση! Ήταν ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός, με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικής συζήτησης.
[Source]
Την πρώτη ημέρα ο πολιτικός γραμματέας της IMT, Άλαν Γουντς, μίλησε για τις διεθνείς προοπτικές. Όπως εξήγησε ο Άλαν, είναι σαφές ότι ζούμε σε ταραχώδη εποχή. Ο καπιταλισμός βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και το σύστημα έχει εκτεθεί ως εντελώς ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων. Η άρχουσα τάξη δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρα παρασιτική και ταυτόχρονα, τόσο διασπασμένη και με έλλειψη ελέγχου της κατάστασης. Οι επαναστατικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι σαφείς. Όπως το έθεσε ο Άλαν, «για να ζήσουν οι άνθρωποι, ο καπιταλισμός πρέπει να πεθάνει!».
Τη δεύτερη μέρα είχαμε έξι συνεδριάσεις με θέματα τη μαρξιστική οικονομία, την κρίση του ρεφορμισμού, τον διαλεκτικό υλισμό και τις σύγχρονες επιστήμες, το περιβάλλον, το σεχταρισμό και τον μεταμοντερνισμό. Όλες χαρακτηρίστηκαν από γόνιμες και ζωντανές συζητήσεις, με πολύτιμες συμβολές από έναν σημαντικό αριθμό συντρόφων.
Ο Μπεν Κάρι από τη μαρξιστική οργάνωση “Socialist Appeal” στη Βρετανία, μιλώντας για την επιστήμη και τη φιλοσοφία, έδειξε το πώς οι λαθεμένες θεωρίες οδηγούν σε μια αντιδραστική πρακτική, όπως π.χ η καπιταλιστική εφαρμογή της γενετικής που επιχειρεί να δικαιολογήσει τον ρατσισμό και την καταπίεση. Παρομοίως, ο Ντάνιελ Μόρλεϊ (επίσης από το “Socialist Appeal”) έδειξε πώς ο μεταμοντερνισμός προσπαθεί να πνίξει τη ριζοσπαστική ενέργεια των εργαζομένων και της νεολαίας – ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια – σε ένα τέλμα από σκοταδιστικές και πεσιμιστικές ανοησίες.
Αντίθετα, η επαναστατική φιλοσοφία του μαρξισμού είναι το μόνο σύνολο ιδεών που έχει την ικανότητα να μετασχηματίσει την κοινωνία και να απελευθερώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και τη δυστυχία. Και ο χρόνος είναι πολύτιμος! Ο Τζακ Φιτζπάτρικ, από τις εκδόσεις “Wellred Books”, μίλησε για την κλιματική αλλαγή και εξήγησε ότι ο καπιταλισμός έχει γίνει μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Τη Δευτέρα, είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις για τον αναρχισμό, τον ιστορικό υλισμό, τις «πολιτικές ταυτοτήτων», την ιστορία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης και την «μεταποικιοκρατία». Στην ομιλία του για τον Ιστορικό Υλισμό, ο Τζος Χόλροϊντ εξήγησε πως οι καθηγητές στα αστικά πανεπιστήμια έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξηγήσουν την ιστορία επιστημονικά. Αντίθετα, ισχυρίζονται πως τα πράγματα «απλά συμβαίνουν».
Αλλά όπως εξήγησε ο σ. Λόρι από τη Βρετανία στην πολύ καλή ομιλία του για την ιστορική βάση της καταπίεσης των γυναικών, η μαρξιστική προσέγγιση στην ιστορία μας επιτρέπει να καταλάβουμε από πού προέρχεται η καταπίεση, η εκμετάλλευση και το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν υπήρχαν πάντα. Και αφού δεν υπήρχαν πάντα, μπορούν να καταργηθούν.
Ομοίως, ο Χαμίντ Αλιζαντέχ (συντάκτης στην ιστοσελίδα In Defence of Marxism), στην ομιλία του σχετικά με τη «μεταποικιοκρατία», εξήγησε ότι ο πρώην αποικιακός κόσμος βρίσκεται σε επαναστατικό αναβρασμό την τελευταία περίοδο. Αν πλησιάζαμε τους ριζοσπαστικοποιημένους εργάτες και νέους στο Σουδάν, το Λίβανο, την Αλγερία κ.α, που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κάνοντας παραχωρήσεις στις μικοραστικές αυταπάτες και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, δεν θα τους κερδίζαμε ποτέ.
Πράγματι, όπως είπε η Φιόνα Λάλι, συντονίστρια της Μαρξιστικής Φοιτητικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, «μόλις αποσπάσετε την καταπίεση από την υλική της βάση, αφαιρείτε την ικανότητά μας να την καταπολεμούμε». Αντί να διαιρούμε τους εργαζόμενους και τους νέους σύμφωνα με τη φυλή, την εθνικότητα κ.λπ, κάτι που ευνοεί μόνο το status quo, πρέπει να επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη των εργαζομένων και των νέων σε ταξική βάση, για μια συλλογική πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, καταστρέφοντας έτσι την καταπίεση στη ρίζα της.
Η οργάνωση μας παραμένει ακλόνητη στην υπεράσπιση των ιδεών του μαρξισμού, του λενινισμού και του τροτσκισμού – όπως εξήγησε ο Άλαν Γουντς στη συζήτηση της Ιστορίας της IMT. Δεν παραχωρούμε έδαφος σε μικροαστικές ιδέες όπως οι «πολιτικές ταυτοτήτων» ή ο μεταμοντερνισμός. Και αυτή η δέσμευση για τις αληθινές ιδέες του μαρξισμού εξηγεί την ανάπτυξή μας παγκοσμίως, η οποία αντικατοπτρίστηκε στο εξαιρετικό παγκόσμιο σχολείο μας.
Η τελευταία μέρα ξεκίνησε με τρεις συνεδριάσεις για τη θρησκεία, την Κουήρ θεωρία και τον ειρηνισμό. Στη συζήτηση για την Κουήρ θεωρία η συντρόφισσα Γιόλα Κίπτσακ από την Αυστρία εξήγησε πως οι μικροαστοί θεωρητικοί της «πολιτικής των ταυτοτήτων» υποστηρίζουν ότι η ενότητα είναι πάντα καταπιεστική. Εμείς αντιθέτως, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει. Δηλαδή, στον κοινό αγώνα για να διαλύσουμε την πηγή της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, του σεξισμού και κάθε άλλης μορφής μισαλλοδοξίας, δηλαδή τον καπιταλισμό. Αντί να διαχωρίζουμε τους αγώνες μας σε ένα ουράνιο τόξο διαφορετικών στρατοπέδων, πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις της εργατικής τάξης στον ενιαίο αγώνα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Όπως επεσήμανε ο Μπεν Γκλινένσκι στην ομιλία του για τον ειρηνισμό, οι ίδιοι άνθρωποι που καταδικάζουν τους μαρξιστές ως «βίαιους και αιμοδιψείς συνωμότες» υποστηρίζουν ένα σύστημα που έχει προκαλέσει τους μεγαλύτερους και πιο αιματηρούς πολέμους στην Ιστορία και συνεχίζει να ασκεί καθημερινά βία για να προστατεύσει τα συμφέροντα του. Δεν είμαστε βίαιοι, αλλά ούτε είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε παθητικά τη βαρβαρότητα της ταξικής κοινωνίας. Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τον τερματισμό αυτού του σάπιου συστήματος, ως μέρος του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Ο μόνος δίκαιος πόλεμος είναι ο ταξικός πόλεμος.
Η ημέρα τελείωσε με το θέμα για το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος, με εισηγητή τον Χόρχε Μαρτίν από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας “In Defense of Marxism” που τόνισε ότι είχαμε το πιο επιτυχημένο σχολείο στην ιστορία της ΔΜΤ, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολούθησαν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το επίπεδο ενθουσιασμού για τις ιδέες μας είναι ένα χαστούκι στους πεσιμιστές και τους κυνικούς που λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για τη θεωρία. Αντίθετα, ο Χόρχε ανέφερε ως παράδειγμα έναν εργαζόμενο στη Χιλή, ο οποίος έγραψε λέγοντας ότι συντονίστηκε στο σχολείο μας την ώρα της δουλειάς και ανέβασε την ένταση του ήχου, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούσουν!
Εκτός από την επιτυχία του Διαδικτυακού Σχολείου, ο Χόρχε ανέφερε ότι είχαμε 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας (marxist.com) τους τρεις μήνες της πανδημίας. Αυτή η μαζική κρίση για τη δημόσια υγεία προκάλεσε επιτάχυνση της ανάπτυξής μας παγκοσμίως: αντανακλώντας μια αυξανόμενη αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος παντού, ιδίως μεταξύ των νέων. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με πολλές άλλες αποκαλούμενες σοσιαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες μαστίζονται από διασπάσεις και κρίσεις. Αυτό που μας ξεχωρίζει, είπε ο Χόρχε, είναι η σταθερή μας βάση στη μαρξιστική θεωρία και η μη σεχταριστική μας προσέγγιση στο εργατικό κίνημα.
Ο Χόρχε εξήγησε ότι η θεωρία δεν είναι απλώς μια πνευματική άσκηση, αλλά ένας οδηγός για δράση. Όπως έγραψε ο Μαρξ στις «Θέσεις για τον Φόιερμπαχ», οι φιλόσοφοι απλώς ερμήνευσαν τον κόσμο, με διάφορους τρόπους, ωστόσο το θέμα είναι να τον αλλάξουμε. Στη συνέχεια έκανε μια έκκληση σε όσους παρακολουθούσαν να ενταχθούν στον αγώνα μας για την αλλαγή της κοινωνίας. Με τη σωστή ηγεσία, ο Χόρχε είπε «αυτή τη φορά, η τάξη μας θα κερδίσει!»
Τέλος, ο Άλαν Γουντς εξήγησε ότι, για πρώτη φορά στη ζωή του, ένιωθε σαν να μιλούσε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ισχυρίστηκε ότι η IMT υπερασπίζει την αδιαίρετη ενότητα της εργατικής τάξης. Ως εκ τούτου, αντιστεκόμαστε σε όλες τις αντιδραστικές ιδέες που επιδιώκουν να χωρίσουν τους εργαζόμενους και να στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις μας δεν έχουν αφηρημένο χαρακτήρα. Εάν θέλουμε να κερδίσουν στην ταξική πάλη, οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τις σωστές μεθόδους και, πάνω από όλα, με τις σωστές ιδέες. «Με τον τρόπο αυτό», είπε ο Άλαν, «ακολουθούμε τα βήματα του Λεον Τρότσκι, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την υπεράσπιση των γνήσιων ιδεών και παραδόσεων του μαρξισμού και του μπολσεβικισμού».
Το καθήκον αυτού του Σχολείου ήταν να υπερασπιστεί τις μαρξιστικές ιδέες από κάθε μορφή συκοφαντίας, αντίδρασης και ρεβιζιονισμού. Αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία από κάθε σύντροφο που μίλησε και παρενέβη, καθώς όλοι τους έδειξαν εξαιρετική κατανόηση των ιδεών του μαρξισμού. Αλλά το ίδιο το σχολείο ήταν μια απόδειξη για την εγκυρότητα και τη δύναμη αυτών των ιδεών. Ενώ οι αστοί, μικροαστοί και σεχταριστές βλέπουν αυτόν τον ταραχώδη κόσμο με τρόμο και σύγχυση, ανίκανοι να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν, οι μαρξιστές αντιλαμβάνονται ότι η φρίκη του καπιταλισμού είναι σύμπτωμα του θανάτου της παλιάς κοινωνίας και του αγώνα του νέου κόσμου που πασχίζει να γεννηθεί .
Αυτή η σαφήνεια, και η εμπιστοσύνη στην προοπτική ενός νικηφόρου επαναστατικού μέλλοντος, είναι η αιτία που φέρνει όλο και περισσότερους εργαζόμενους και νέους στις γραμμές μας. Με στήριγμα τη μαρξιστική θεωρία μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία την επαναστατική εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει, και με αποφασιστικότητα να εκπληρώσουμε το έργο της νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης!
Το Διαδικτυακό Σχολείο έχει τελειώσει, αλλά ο αγώνας για τον σοσιαλισμό συνεχίζεται! Εμπρός για τη νίκη! Αγωνίσου μαζί μας! Γίνε μέλος στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης!
Αν δεν προλάβατε να παρακολουθήσετε ή θέλετε να ξαναδείτε κάποια από τα θέματα του Σχολείου μπορείτε ακόμα να το κάνετε.
Οι βασικές ομιλίες από τα περισσότερα θέματα θα δημοσιευθούν με ελληνικούς υπότιτλους τις επόμενες εβδομάδες στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, www.marxismos.com. Ήδη η αρχή έγινε με τον υποτιτλισμό και την ανάρτηση μια σημαντικής ομιλίας για την Ιστορία του Militant.