Άρθρο του Άλαν Γουντς για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα της περασμένης Παρασκευής.
[Source]
Την περασμένη Παρασκευή, ο κόσμος σοκαρίστηκε και τρομοκρατήθηκε από τις αναφορές για μια φρικτή σφαγή σε έναν κατάμεστο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν αδιακρίτως από μια ομάδα ενόπλων που δεν έδειξαν έλεος.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι οι δράστες είναι Τατζίκοι. Σύμφωνα με τα σημερινά πρωινά νέα (25/3/2024), οι τρεις από τους τέσσερις δράστες παραδέχθηκαν ότι ήταν ένοχοι για την τρομοκρατική ενέργεια. Είναι ενδιαφέρον ότι τουλάχιστον ένας ομολόγησε ότι πληρώθηκε (το ποσό λέγεται ότι ήταν περίπου 10.800 δολάρια ΗΠΑ, από τα οποία έλαβε τα μισά προκαταβολικά).
Την ευθύνη ανέλαβε αμέσως η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K. Αργότερα, η κύρια οργάνωση του ISIS δημοσίευσε πλάνα από κάμερα που βρισκόταν στο σώμα ενός από τους τρομοκράτες της επίθεσης μέσω του επίσημου πρακτορείου Τύπου της.
Αυτό σημαίνει ότι ο ISIS ήταν τουλάχιστον σε επαφή με τους δράστες και είχε κάποιο επίπεδο ανάμειξης, αν δεν ήταν οι άμεσοι οργανωτές της επίθεσης.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχασαν χρόνο για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να απορρίψουν οποιαδήποτε πρόταση εμπλοκής της Ουκρανίας – μια ιδέα που απέρριψαν ως απλώς «παράλογη».
Στην αρχική του ομιλία προς το έθνος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έριξε ανοιχτά την ευθύνη για αυτή τη σφαγή στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκράτες είχαν συλληφθεί σε ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα προς τα ουκρανικά σύνορα, άφησε να εννοηθεί έντονα μια τέτοια πιθανότητα.
Ήταν έργο του ISIS;
Εκ πρώτης όψεως, όλα τα στοιχεία δείχνουν προς την κατεύθυνση του ISIS, ή μιας από τις παραφυάδες του, όπως το ISIS-K. Η δολοφονική αγριότητα της σφαγής που διέπραξαν οι δολοφόνοι ενάντια σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, φωνάζοντας, «θάνατος σε όλους τους απίστους», «Ο Θεός είναι μεγάλος» είναι αρκετά ξεκάθαρη.
Οι ένοπλοι ήταν ξεκάθαρα επαγγελματίες που υλοποίησαν το σφαγιαστικό έργο τους με κλινική αποτελεσματικότητα. Είχαν ξεκάθαρα λεπτομερή γνώση του χώρου, την οποία είχαν αποκτήσει εκ των προτέρων. Ήξεραν ακριβώς πού να επιτεθούν και πότε, επιλέγοντας μια ώρα που οι δρόμοι έξω θα ήταν γεμάτοι κίνηση, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση σε διασώστες ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεθόδων του ISIS, που πάντα περιλάμβαναν προσεκτική προετοιμασία πριν από οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Όμως υπάρχουν και άλλες πτυχές που έρχονται σε αντίθεση με την αρχική εντύπωση.
Το κύριο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι, αμέσως μετά τη δολοφονική τους επίθεση, οι δολοφόνοι τράπηκαν σε φυγή από το κτίριο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κανονική διαδικασία που ακολουθεί ο ISIS και παρόμοιες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Κατά κανόνα, οι ισλαμιστές τρομοκράτες δεν εγκαταλείπουν τον τόπο της αιματηρής εκτέλεσης. Δεν τρέπονται σε φυγή, αλλά πολεμούν μέχρι θανάτου ή ανατινάζονται με γιλέκα αυτοκτονίας. Δεν παραδίδονται ποτέ. Στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μία περίπτωση που να έχει συμβεί αυτό, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στη Ρωσία.
Σε αντίθεση με τον συνήθη τρόπο λειτουργίας των ισλαμιστών τρομοκρατών, όχι μόνο τράπηκαν σε φυγή από τον τόπο του εγκλήματος, αλλά όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε από ένοπλες δυνάμεις (προφανώς Τσετσένους), παραδόθηκαν χωρίς μάχη, έχοντας πετάξει τα όπλα τους.
Ο Καντίροφ, ο Τσετσένος ηγέτης, επαίνεσε τους άνδρες του που πραγματοποίησαν τις συλλήψεις χωρίς να σκοτώσουν τους τρομοκράτες. Πώς ήταν όμως αυτό δυνατό; Αυτό είναι πολύ περίεργο και απαιτεί κάποιου είδους εξήγηση.
Φαίνεται ότι οι δράστες διέφυγαν με ένα λευκό αυτοκίνητο Renault οδηγούμενο με μανία προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Στην εκπομπή του, ο Πούτιν δηλώνει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για να τους επιτρέψει να περάσουν στο ουκρανικό έδαφος.
Αυτό είναι επίσης πολύ περίεργο. Τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να φυλάσσονται αυστηρά και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, η ρωσική άμυνα θα έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των πρόσφατων απόπειρων εισβολών στα σύνορα από τους Ουκρανούς, οι οποίοι νικήθηκαν με πολύ βαριές απώλειες.
Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι οι Ουκρανοί είχαν ανοίξει ένα «παράθυρο» στη δική τους πλευρά των συνόρων, οι καταδιωκόμενοι τρομοκράτες θα έπρεπε πρώτα να περάσουν τις ρωσικές γραμμές – κάτι που φαίνεται πράγματι πολύ δύσκολο έργο.
Υπάρχουν, φυσικά, πιθανές εξηγήσεις. Ενδέχεται να έχει ανοίξει με κάποιο τρόπο ένα ρήγμα στα σύνορα σε τοποθεσία διαφορετική από τα υπάρχοντα σημεία ελέγχου, μέσω των οποίων οι ένοπλοι θα μπορούσαν να διαφύγουν.
Μια άλλη εξήγηση – πιθανότατα πιο πιθανή – είναι ότι μπορεί να τους υποσχέθηκε μια ασφαλής διαδρομή που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι φαίνεται ότι ένας από τους συλληφθέντες παραδέχτηκε ότι είχε πληρωθεί για αυτή τη δουλειά. Αυτό, πάλι, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους ισλαμιστικών οργανώσεων όπως ο ISIS.
Όταν στρατολογούν μαχητές για να εκτελέσουν το αιματηρό έργο τους, δεν το κάνουν με το δέλεαρ των μετρητών, αλλά με την προοπτική ενός θανάτου μάρτυρα, που οδηγεί αυτόματα σε ένα μονόδρομο ταξίδι στον παράδεισο.
Η αποδοχή χρηματικών ανταμοιβών για φόνο δεν είναι χαρακτηριστικό των θρησκευτικών φανατικών, αλλά μάλλον των απλών μισθοφόρων. Στην πραγματικότητα, οι σοβαρές ήττες που προκλήθηκαν στον ISIS στη Συρία και το Ιράκ έχουν αποδυναμώσει σοβαρά τον ISIS, ο οποίος μέχρι τώρα απουσίαζε εμφανώς από τη σκηνή.
Και η Μέση Ανατολή πρέπει να είναι γεμάτη από άνεργους πρώην τρομοκράτες, που θέλουν να προσφέρουν τις αιματηρές υπηρεσίες τους σε όποιον έχει έτοιμα μετρητά για να αγοράσει αυτές τις υπηρεσίες.
Αυτό θα περιλάμβανε και τις υπηρεσίες πληροφοριών κρατών που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το Ισλάμ ή τον Παράδεισο, αλλά πολλά έτοιμα μετρητά για να τους πληρώσουν. Εάν αυτοί οι άνδρες πληρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν αυτή την επίθεση, το μόνο ενδιαφέρον ερώτημα είναι: ποιος ήταν ο πληρωτής;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα.
Ο πόλεμος έχει χαθεί
Μετά την πτώση της Αβντίφκα, κάθε λογικός άνθρωπος θα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χαθεί αμετάκλητα. Ακόμη και ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι εάν το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δεν εγκριθεί, η Ουκρανία πιθανότατα να καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό οδηγεί σε μια γενική διάθεση πανικού στους κυρίαρχους κύκλους στη Δύση.
Αντί όμως να βγάλουν το λογικό συμπέρασμα και να αναζητήσουν κάποιου είδους συμφωνία με τη Μόσχα που θα μπορούσε να σώσει κάτι από τα συντρίμμια – τουλάχιστον διατηρώντας κάτι που να μοιάζει με ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος – ο πανικός έχει βρει μια έκφραση σε εκρήξεις υστερικής οργής εναντίον όλων των ρωσικών ζητημάτων.
Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται απεγνωσμένα να βρουν χρήματα και όπλα για να στείλουν στο Κίεβο για να παρατείνουν την αγωνία. Όμως κανένα χρηματικό ποσό από την ΕΕ δεν μπορεί να αναπληρώσει το έλλειμμα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.
Το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που προορίζεται για την Ουκρανία έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο εδώ και πολλούς μήνες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Ακόμη και αν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα, δεν θα άλλαζε τίποτα θεμελιωδώς, αφού η Δύση δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά βλήματα, ρουκέτες και συστήματα αεράμυνας που έχουν χαθεί από την Ουκρανία και τα οποία συνεχίζουν να καταστρέφονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι Ρώσοι έχουν συντριπτική υπεροχή τώρα, και οι πολεμικές τους βιομηχανίες βγάζουν οβίδες, άρματα μάχης και πυραύλους με ρυθμό που δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Δύση. Τα ουκρανικά αποθέματα όλων αυτών των όπλων εξαντλούνται γρήγορα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα.
Σήματα από την Ουάσιγκτον
Ακόμη και αν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα και όπλα, ο κρίσιμος παράγοντας των διαθέσιμων δυνάμεων μάχης θα εξακολουθούσε να λείπει. Οι απώλειες της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε φρικτά επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την αρχή του έτους οι ουκρανικές απώλειες (νεκροί και τραυματίες) ανήλθαν σε 71.000.
Αυτό είναι τρεις φορές περισσότερες από τις απώλειες που υπέστησαν την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν μαίνονταν η αιματηρή μάχη για το Μπαχμούτ. Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι τα ρωσικά στοιχεία είναι υπερβολικά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει. Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση για το γεγονός ότι οι απώλειες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχουν λάβει πραγματικά συγκλονιστικές διαστάσεις. Όλες οι δυτικές πηγές συμπίπτουν με αυτή την εκτίμηση, η οποία δεν επιδέχεται αμφιβολίας.
Τέτοια επίπεδα απωλειών ανδρών, όπλων και πυρομαχικών δεν μπορούν να διατηρηθούν. Επομένως, η προοπτική είναι, ειλικρινά, κρίσιμη.
Η Δύση είναι έτοιμη να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα ουκρανικού αίματος. Αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τους δικούς τους στρατιώτες για να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Οι πανικόβλητες ομιλίες του Μακρόν που καλούσε το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία συνάντησαν αμέσως ένα συμπαγές τείχος αντίστασης, ακόμη και από χώρες όπως η Πολωνία.
Όχι, η Ουκρανία πρέπει να αφεθεί να δώσει τις δικές της μάχες, απαντούν οι γενναίοι σύμμαχοί της από την ασφάλεια των άνετων γραφείων τους. Παρά τα γενναία λόγια ενθάρρυνσής τους, οι Αμερικανοί είναι λιγότερο διατεθειμένοι σε οποιαδήποτε πρόταση ότι οι δυνάμεις τους πρέπει να σταλούν για να πολεμήσουν και να πεθάνουν στα λασπωμένα πεδία μάχης της Ουκρανίας.
Τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τους άνδρες στο Κίεβο. Εάν επικρατεί πανικός στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, το κλίμα στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι ένα κλίμα απόλυτης απόγνωσης. Και οι απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν απελπισμένες πράξεις.
Ποιος είναι ο Κύριλλο Μπουντάνοφ;
Ο Κύριλλο Ολεξίοβιτς Μπουντάνοφ είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας του Υπουργείου Άμυνας.
Το ιστορικό του ως αρχηγός πληροφοριών δεν ήταν εξαιρετικό. Ο στρατός της Ουκρανίας υπερφαλαγγίζεται συνεχώς από τις ανώτερες ρωσικές τακτικές. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την πτώση της Αβντίφκα που αιφνιδίασε εντελώς τους Ουκρανούς.
Από τότε, οι Ρώσοι πιέζουν προς τα εμπρός αργά αλλά αμείλικτα σε όλη την πρώτη γραμμή. Οι Ουκρανοί, των οποίων οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί σοβαρά τόσο σε άνδρες όσο και σε όπλα και πυρομαχικά από τα ρωσικά πυρά, δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πού θα λάβει χώρα η αναμενόμενη ρωσική αντεπίθεση και επομένως δεν μπορούν να συγκεντρώσουν δυνάμεις σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.
Οι αποτυχίες της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναδεικνύονται από αυτό ακριβώς το γεγονός. Ωστόσο, αυτό που λείπει από τον Μπουντάνοφ στις δεξιότητες και τη συλλογή πληροφοριών, το αναπληρώνει με άλλα ταλέντα.
Για να το πούμε ωμά, ο Μπουντάνοφ είναι ένας τυχοδιώκτης, ένας ραδιούργος, επιδέξιος στις σκοτεινές τέχνες των μυστικών επιχειρήσεων στη γνωστή παράδοση του Τζέιμς Μποντ. Το κύριο πεδίο εξειδίκευσής του είναι η εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών πίσω από τις γραμμές του εχθρού – δολιοφθορές, στοχευμένες δολοφονίες και άλλα παρόμοια.
Οι Ουκρανοί είχαν εντείνει τις συζητήσεις για «ασύμμετρο» πόλεμο το 2024 (δηλαδή τρομοκρατικές επιθέσεις), κάτι που είναι λογικό, καθώς ηττούνται στο πεδίο μάχης του «κανονικού» πολέμου.
Απεγνωσμένα μέτρα
Η πρόσφατη απόπειρα κατάληψης ορισμένων μικρών χωριών στη ρωσική πλευρά των συνόρων στην περιοχή του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ ήταν ακριβώς τέτοια απεγνωσμένα μέτρα.
Ο Κύριλλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών, ισχυρίστηκε ότι «πολιτοφυλακές κατά του Κρεμλίνου» συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση και οι ουκρανικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να τις υποστηρίξουν «στο μέτρο του δυνατού».
Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για επιχείρηση μεγάλης ουκρανικής δύναμης, η οποία, ωστόσο, αποκρούστηκε εύκολα με τεράστιες απώλειες – γεγονός που αποσιωπήθηκε διπλωματικά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η επέμβαση είχε παντού τα δακτυλικά αποτυπώματα του Μπουντάνοφ.
Αλλά αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε εύκολα να εκτραπεί από τους στόχους του λόγω της απώλειας ζωών στρατιωτών. Απλώς θα γύριζε σελίδα και θα αναζητούσε ένα άλλο μέσο για να πετύχει τον στόχο του: την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας και την αποθάρρυνση του πληθυσμού της, έτσι ώστε να στραφούν ενάντια στην κυβέρνηση Πούτιν και τον πόλεμο.
Οι Financial Times σκιαγράφησαν πρόσφατα ένα ενδιαφέρον πορτρέτο αυτού του σκοτεινού ατόμου. Γράφουν στο άρθρο:
«Ως επικεφαλής της Κύριας Μονάδας Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας, ο Μπουντάνοφ έχει καθοδηγήσει τον πόλεμο δολιοφθοράς της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, καθιστώντας τον μια από τις πιο αξιόλογες φιγούρες στην αντεπίθεση του Κιέβου. Ο επιζών από 10 γνωστές απόπειρες δολοφονίας, ζει, λίγο πολύ συνεχώς, σε αυτό το γραφείο στα περίχωρα της πρωτεύουσας, στρατοπεδευμένο με πατριωτική τέχνη και αναμνηστικά πολέμου στους τοίχους και τον κατοικίδιο βάτραχό του Πέτρο να κολυμπά σε μια δεξαμενή δίπλα στο γραφείο του. Η δουλειά του Μπουντάνοφ είναι να εκτελεί επιθέσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και την ίδια τη Ρωσία. Αλλά ο αρχηγός κατασκόπων σπάνια παίρνει τα εύσημα για αυτές τις επιχειρήσεις, κρατώντας τη Μόσχα και τον υπόλοιπο κόσμο να μαντεύουν για την εμβέλεια και τις ικανότητες της διεύθυνσής του».
Εκτός από την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης ορισμένων χωριών στη ρωσική πλευρά των συνόρων, βρισκόταν πίσω από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επεκτάθηκαν μέχρι την Αγία Πετρούπολη, χτυπώντας έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου και στόχευσαν ένα εργοστάσιο πυρίτιδας και μια αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, ακριβώς βόρεια των ουκρανικών συνόρων.
Αυτές οι τακτικές προκαλούν συναγερμό στους δυτικούς κύκλους. Οι Financial Times σχολιάζουν:
«Οι θρασύδειλες τακτικές έχουν εξοργίσει κατά καιρούς τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Κάποιοι φοβούνται ότι θα προκαλέσει μια βάναυση και ίσως ακόμη και πυρηνική απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρχηγός κατασκοπείας δεν συγκινείται από τέτοιες ανησυχίες και ορκίζεται να συνεχίσει να επιχειρεί βαθιά μέσα στη Ρωσία για να σαμποτάρει την πολεμική μηχανή του Πούτιν. “Δεν προβλέπουμε δραστικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον”, είπε ο Μπουντάνοφ. “Ό,τι έχουμε κάνει, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”».
Ισλαμιστές και Ουκρανία
Τι νόημα μπορεί να αποδοθεί σε αυτά τα λόγια του Μπουντάνοφ;
Πέρυσι, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για τις αλληλεπιδράσεις με μικρά και εθνικά κινήματα εντός της Ρωσίας. Ο υποκείμενος στόχος του είναι «να καθιερώσει διαρκή ειρήνη τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη διατλαντική κοινότητα».
Η λεγόμενη πολιτική αποαποικιοποίησης είναι μια λεπτή έκφραση για τη διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα συστατικά της μέρη. Είναι μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται σε εθνικιστικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο αντιδραστικών ισλαμιστών φονταμενταλιστών στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.
Στον θολό κόσμο της κατασκοπείας και της αντικατασκοπείας, ο Μπουντάνοφ θα έχει επαφές με άλλους ομοϊδεάτες: τρομοκράτες και δολοφόνους προς ενοικίαση, πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πλειοδότη.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν Ισλαμιστές φονταμενταλιστές (Σύροι βετεράνοι, Τσετσένοι) που πολεμούν με την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Ένα πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφαλείας της Ουκρανίας, επίσης βετεράνος της αντιτρομοκρατικής και στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Γεβντοκίμοφ Βαλέρι, είναι τώρα πρεσβευτής στο Τατζικιστάν.
Είναι πιθανό οι ένοπλοι που διέπραξαν τη θηριωδία της Μόσχας – οι οποίοι όλοι φαίνονταν να είναι Τατζίκοι – να έχουν στρατολογηθεί από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών με αυτόν τον τρόπο;
Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, επίσημη απόδειξη άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής της Ουκρανίας σε αυτή την υπόθεση. Αλλά αν με ρωτούσαν αν ένας άνθρωπος όπως ο Μπουντάνοφ θα ήταν ικανός να καταφύγει σε ένα τόσο απελπισμένο μέτρο, η απάντησή μου θα ήταν καταφατική.
Ένας άνθρωπος σαν τον Μπουντάνοφ δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να χτυπήσει τη Ρωσία, να δημιουργήσει τον μέγιστο όλεθρο και να σπείρει τον πανικό στον πληθυσμό με στόχο να αποδυναμώσει την υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αν αυτή ήταν η πρόθεση, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η επίθεση έχει προκαλέσει κύμα φόβου και αποστροφής στον πληθυσμό, ενισχύοντας περαιτέρω την εξουσία του Πούτιν.
Η αγριότητα της επίθεσης, η αδιάκριτη φύση της και η ακραία σκληρότητά της θα τροφοδοτήσουν τη διάθεση ότι η Ρωσία και ο λαός της δέχονται επίθεση από εξωτερικούς εχθρούς.
Όσοι ανόητα φαντάζονται ότι η θέση του Πούτιν με κάποιο τρόπο θα αποδυναμωθεί, διαπράττουν ένα πολύ σοβαρό λάθος. Όχι δεν θα αποδυναμώσει τη θέση του Πούτιν στο εσωτερικό, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Ήδη πριν από τις εκλογές, η δημοτικότητά του είχε ανέλθει στο 86% – αριθμός που δεν αμφισβητήθηκε από τη Δύση, η οποία ωστόσο επιμένει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 87% περίπου.
Δυτικοί σχολιαστές εξέφρασαν την αμηχανία τους ως προς το γιατί ο Πούτιν είναι δημοφιλής. Δεν θα έπρεπε να έχουν εκπλαγεί. Ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να ευχαριστήσει για αυτό κυρίως τη Δύση.
Οι επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και το συνεχές μπαράζ φαύλης αντιρωσικής προπαγάνδας που αναδεύεται καθημερινά από τον λεγόμενο «ελεύθερο Τύπο» μας πείθει τους ανθρώπους στη Ρωσία ότι η Δύση είναι ο εχθρός. Και αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι φυσικό οι άνθρωποι να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση – τουλάχιστον προς το παρόν – προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Ο Πούτιν θα είναι σε θέση να προβεί σε περαιτέρω περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη Ρωσία και αναπόφευκτα θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα κατά της Ουκρανίας.
Έχει ήδη σημειωθεί κύμα πυραυλικών επιδρομών κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής ενός αεροδρομίου στη Δυτική Ουκρανία, η οποία λέγεται ότι προετοιμαζόταν για την άφιξη των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Πολύς λόγος έχει γίνει και για ένα πιθανό νέο κύμα επιστράτευσης στη Ρωσία. Αυτό μπορεί να ισχύει ή και όχι. Γεγονός είναι ότι θα υπάρχουν πολλοί εθελοντές στη Ρωσία που θα κάνουν ουρές για να συμμετάσχουν στον αγώνα σε μια εποχή που πολύ λίγοι Ουκρανοί άντρες είναι πλέον πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για έναν χαμένο σκοπό.
Τι γνώριζε η CIA;
Όπως έχω επισημάνει, οι ΗΠΑ δήλωσαν εξαιρετικά γρήγορα ότι ο ISIS ήταν υπεύθυνος και ότι η επίθεση δεν είχε καμία σχέση με την Ουκρανία. Έκαναν αυτή την κρίση χωρίς να έχουν εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ή να περιμένουν οποιαδήποτε ρωσική έρευνα. Ως συνήθως, στο μυαλό τους το είχαν αποφασίσει εκ των προτέρων.
Μια εβδομάδα περίπου πριν από την επίθεση, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία και τους είχαν προειδοποιήσει να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες και εμπορικά κέντρα. Ο Πούτιν απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις ως πρόκληση και «εκβιασμό».
Μετά τη θηριωδία, έχει γίνει πολλή φασαρία για αυτό το ζήτημα. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επειδή δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την προειδοποίηση.
Αλλά οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι καμία άμεση πληροφορία δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες, οι γενικές προειδοποιήσεις είναι λίγο πολύ άχρηστες.
Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές πόσες πληροφορίες διέθεταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την επερχόμενη επίθεση. Ούτε γνωρίζουμε από πού πήραν τις πληροφορίες τους.
Τέτοιες πληροφορίες θα έριχναν αμέσως φως στο ποιοι ήταν οι πραγματικοί δράστες. Το αν αυτές οι πληροφορίες θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας είναι ένα άλλο θέμα.
Μέχρι στιγμής, έχουν διατυπωθεί δύο βασικές υποθέσεις: α) ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια που διέπραξε ο ISIS και β) ότι ήταν μια ενέργεια πίσω από την οποία ενεπλάκησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δύο υποθέσεων. Ο ISIS μπορεί να ήταν ο φυσικός εκτελεστής του εγκλήματος, αλλά είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται άλλες, λιγότερο ορατές, δυνάμεις.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ακούσει ακόμη καμία ξεκάθαρη απόδειξη ότι το καθεστώς του Κιέβου είχε ρόλο σε αυτά τα γεγονότα. Αλλά αυτή η υπόθεση δεν αποκλείεται εντελώς.
Μάλιστα, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ισλαμιστές είχαν λόγους να πραγματοποιήσουν ή να εμπλακούν στην επίθεση. Πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά περαιτέρω στοιχεία που αναμφίβολα θα ρίξουν λίγο περισσότερο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.
Υποψιάζομαι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την πραγματική ιστορία. Όποιος και να το έκανε, η Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό.