Ο σύντροφος Amin, ενεργό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νέων (PYA) στο Καράτσι, απήχθη από το σπίτι του στην περιοχή Shah Faisal στο Καράτσι από τους Rangers (μια παραστρατιωτική οργάνωση στο Πακιστάν) στις 14 Ιουλίου. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, ούτε καν η αστυνομία και το Ανώτατο Δικαστήριο στο Πακιστάν.
[Source]
Τι συνέβη;
Στις 14 Ιουλίου στις 2 π.μ., το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από δεκάδες Rangers που μπήκαν με τη βία στο σπίτι χωρίς ένταλμα. Απειλούσαν την αδερφή του, Sairo Bano (επίσης μέλος της PYA) και τη μητέρα του πως θα υποστούν τρομερές συνέπειες, πριν τον απαγάγουν.
Η οικογένεια ρώτησε ποιες ήταν οι κατηγορίες εναντίον του και για το λόγο της επίθεσης, αλλά δεν τους δόθηκε καμία απάντηση. Αντίθετα, ερευνήθηκε ολόκληρο το σπίτι και η οικογένεια ακινητοποιήθηκε. Αργότερα, η οικογένεια του Amin πήγε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να δεχθούν την καταγγελία τους και δεν τους είπαν που πιθανώς βρίσκεται ο Amin. Λόγω αυτής της κατάστασης, η μητέρα του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η οικογένεια υπέβαλε επίσης αίτημα στο Habeas Corpus, στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο καθυστέρησε επίσης το ζήτημα, που συνήθως θεωρείται επείγον από νομικής απόψεως, και η ημερομηνία ακρόασης έχει οριστεί τώρα για τις 7 Αυγούστου.
Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τον εκφοβισμό των αρχών για αποφυγή οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. Μια μεγάλη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης στο Καράτσι στις 21 Ιουλίου, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εργαζομένων των και αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι απαίτησαν την απελευθέρωση του Amin και άλλων ανθρώπων που έχουν απαχθεί από τους Rangers και άλλες τέτοιες οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Βασανισμοί και εκτελέσεις
Η ζωή του Αμίν και πολλών άλλων που έχουν απαχθεί σε διάφορα μέρη της χώρας κρέμονται σε μια κλωστή. Σε πολλές περιπτώσεις πριν από αυτό το γεγονός, τα θύματα των Rangers βασανίστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της απαγωγής, ενώ πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί αναγκάζονται επίσης να προσχωρήσουν σε ειδικά πολιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από την άρχουσα τάξη. Εάν αρνηθούν, απειλούνται με σοβαρές κατηγορίες, μετά τις οποίες καταλήγουν να σαπίζουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Καθώς περισσότεροι άνθρωποι βυθίζονται σε ακραία φτώχεια και στέρηση, η κρατική καταστολή φτάνει σε νέα επίπεδα. Όλα αυτά γίνονται για τον περιορισμό όλων των ειδών των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των αγώνων κατά της λεηλασίας της χώρας από την ελίτ για την υπεράσπιση του εξαιρετικά πολυτελούς τρόπου ζωής τους. Αυτές οι απαγωγές έχουν γίνει ρουτίνα στο Πακιστάν και στην πραγματικότητα έχει γίνει μια ακμάζουσα επιχείρηση για το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας. Τα θύματα των απαγωγών χαρακτηρίζονται συνήθως «αγνοούμενοι» στο Πακιστάν και ο αριθμός τους έχει φτάσει τις χιλιάδες τα τελευταία χρόνια.
Πολλά θύματα βασανίζονται σοβαρά και στη συνέχεια αναγκάζονται να παραδεχτούν σοβαρά εγκλήματα, χωρίς να παρουσιαστούν σε κανένα δικαστήριο. Οι οικογένειες των θυμάτων παρενοχλούνται συνεχώς και οι γυναίκες των οικογενειών δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις. Ζητούνται επίσης τεράστια ποσά για δωροδοκίες από τις οικογένειες για την απελευθέρωση των θυμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούν από τις οικογένειες χρήματα έτσι ώστε να μην προχωρήσουν στον βασανισμό του ατόμου που έχουν απαγάγει. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται καμία επαφή του θύματος με την οικογένεια, ακόμη και μέσω τηλεφώνου, ούτε για το πού βρίσκεται το θύμα. Σύμφωνα με πολλές αναφορές, τα πτώματα των θυμάτων που πέθαναν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων στο παρελθόν παραδόθηκαν στις οικογένειές τους μετά από δωροδοκία των παρακρατικών με μεγάλα ποσά. Πολλά μεγαλύτερα μέλη αυτών των οικογενειών έχουν επίσης πεθάνει λόγω καρδιακών προσβολών μετά από τέτοια βαρβαρότητα.
Το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές είναι βρώμικη δουλειά
Τα δικαστήρια, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τα πολιτικά κόμματα είναι είτε αβοήθητα, είτε αποτελούν μέρος αυτής της βρώμικης δουλειάς, του παιχνιδιού με τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, και ο Amin είναι ένα από αυτά τα θύματα. Όποιος υψώνει τη φωνή του ενάντια σε αυτήν την αδικία που διαπράττεται από τις δυνάμεις ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως προδότης και απειλείται με καταστολή, ή το χειρότερο απ’ όλα, με το να απαχθεί.
Οι νόμοι στο Πακιστάν είναι ήδη εξαιρετικά αυταρχικοί ως αποτέλεσμα του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην απόπειρά του να υποτάξει τις αποικιακές μάζες. Σήμερα, η κρατική καταστολή έχει ξεπεράσει αρκετά αυτά τα όρια και έχει μετατρέψει το δικαστικό σύστημα σε φύλλο συκής των εγκλημάτων τους.
Η ανοιχτή βαρβαρότητα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη. Τα δικαστήρια και άλλοι θεσμοί είναι τόσο σάπια, διεφθαρμένα και εκφυλισμένα που έχουν καταστεί παντελώς άχρηστα. Το κράτος χρησιμοποιεί την υποστήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για να διαιωνίσει αυτήν τη βαρβαρότητα. Η οικονομική παρέμβαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας συμβάλλει επίσης σε αυτήν τη βάρβαρη καταστολή.
Απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους του κόσμου και στους συντρόφους μας σε διάφορες χώρες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα του πακιστανικού κράτους. Η κρίση όλων των πολιτικών κομμάτων είναι επίσης βαθιά και η κυρίαρχη τάξη σήμερα δεν έχει κανένα πολιτικό κόμμα που να απολαμβάνει την παραμικρή εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε τμήμα των μαζών όπως συνέβαινε σε ένα βαθμό στο παρελθόν. Επίσης, οι προσπάθειες επιβολής νέων πολιτικών κομμάτων από τις κορυφές δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό όπως πριν, ειδικά μετά την αποτυχία του δράματος που ονομάζεται PTI, το οποίο υποτίθεται ότι κυβερνά τη χώρα. Σε όλες αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση των πολιτικών ακτιβιστών ενάντια σε όλη αυτή την αδικία επιδεινώνεται με την κρατική καταστολή να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Απαιτείται αλληλεγγύη
Απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους του κόσμου και τους συντρόφους μας σε διάφορες χώρες να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα του πακιστανικού κράτους. Μπορείτε επίσης να:
- Γράψετε επιστολές και mail στις πρεσβείες του Πακιστάν σε διαφορετικές χώρες είτε ατομικά είτε ως οργανώσεις και συνδικάτα. («Ε»: Στην Ελλάδα: info@pakistanembassy.gr και parepathen@otenet.gr )
- Οργανώσετε διαδηλώσεις στις πρεσβείες και δημοσιεύστε τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με hashtags: #ReleaseAmin #StopStateAbductionsInPakistan
- Δημοσιεύσετε σχόλια και απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυτό το γεγονός, κάνοντας tag τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν και τον Υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν
- Οργανώσετε συζητήσεις σχετικά με αυτήν τη βαρβαρότητα στην περιοχή σας ή στο χώρο εργασίας σας για τα εγκλήματα του πακιστανικού κράτους.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Αμίν ή, εάν υπάρχει οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Απαιτούμε επίσης την απελευθέρωση όλων των ατόμων που απήχθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Πακιστάν ή, ελλείψει αυτού, θα πρέπει να παρουσιαστούν στα δικαστήρια αμέσως εάν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον τους. Αυτό είναι ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό το δικαίωμα.
«Λαλ Σαλάμ»-Τμήμα της IMT (Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) στο Πακιστάν