Hi haurà un boom?

Els capitalistes estan eufòrics, l’economia es reinicia i es recuperen els beneficis (no és que s’hagin aturat mai), però aquestes celebracions són prematures. Les esperances d’una recuperació ràpida són absurdes. Després de patir un cop tan devastador a causa del virus, l’economia capitalista mundial no tornarà a repuntar, sinó que quedarà marcada de per vida.


[Source]

Fins i tot abans que la COVID arribés, el sistema capitalista es trobava en un estat de decadència senil. La pandèmia, sens dubte, ha agreujat i accelerat aquest declivi. Però la crisi del capitalisme no va començar amb el coronavirus. La realitat és que no hi haurà retorn a la “normalitat”. No hi haurà una recuperació real, sobretot no per a la classe treballadora i els pobres.

La perspectiva del futur no és de boom. Més aviat, veurem una “nova normalitat”: crisis, austeritat i atacs. Entrem en una nova època, en què s’intensificarà la lluita de classes i la qüestió de la revolució estarà a l’ordre del dia.

L’any 2020 quedarà definit per sempre per la crisi del coronavirus. La pandèmia ha capgirat el món.

Tot i incloure un total de gairebé 12,000 milions de dòlars de suport estatal a tot el món (equivalent al 12% de la producció mundial), el PIB ha caigut en picat. En el seu darrer informe “Perspectives de l’economia mundial”, l’FMI prediu que la producció mundial caurà un 4,4% aquest any, la pitjor desacceleració des de la Gran Depressió dels anys trenta. Aquesta xifra és del 5,8% per a les economies avançades i es preveu una caiguda de més del 10% per a països com Gran Bretanya, França, Itàlia i Espanya, i això va ser abans que es fes evident l’última onada del virus.

Per frenar la propagació del virus, des de març s’han establert bloqueigs i restriccions econòmiques. Davant d’aquestes mesures, la societat es va veure obligada a adaptar-se. La majoria de la gent ha experimentat canvis dramàtics pel que fa a la seva vida diària. Pels treballadors de les indústries afectades, com l’hostaleria, l’entreteniment o el turisme, l’impacte ha estat important. Però, fins i tot en aquests casos, gran part del cop s’ha suavitzat amb els plans governamentals, que han actuat per defensar llocs de treball i mantenir l’economia en un estat d’ànim artificial.

Per un altre cantó, segons un informe recent d’Oxfam, les 100 empreses més valuoses a escala mundial han afegit 3 bilions de dòlars del valor borsari en total aquest any. Les accions d’Apple, Facebook, Google i Amazon, en particular, s’han disparat.

Com a resultat, es preveu que aquests gegants tecnològis obtinguin beneficis addicionals de 46.000 milions de dòlars gràcies a la COVID. Jeff Bezos, el cap d’Amazon, ja és la persona més rica del món, la seva fortuna personal és de 183.000 milions de dòlars.Així doncs, tots aquests canvis provocats pel virus no es revertiran fàcilment. La vida s’ha transformat irrevocablement. Fins i tot amb una vacuna, les coses mai tornaran a ser les mateixes.

Danys que perduraran

En l’àmbit econòmic, l’FMI prediu “danys a llarg termini”. Qualsevol “recuperació” serà “llarga, desigual i incerta”. Fins i tot si es domina la COVID, es preveu que les economies avançades siguin un 4,7% més petites a finals de 2021 com a resultat de la crisi del coronavirus.

La situació és encara pitjor a les anomenades economies ‘emergents’. L’FMI suggereix que seran un 8,1% més petites a finals de l’any vinent en comparació amb les projeccions prepandèmiques.

A la dificultat s’hi afegeix la crisi del deute als països ‘en vies de desenvolupament’. Segons una campanya contra el deute, “els pagaments del deute per als països pobres estan al nivell més alt en 20 anys”. Ghana i Pakistan, per exemple, gasten ara fins al 50% i el 35% dels seus ingressos, respectivament, en amortitzacions, eliminant així diners dels serveis públics essencials.

Els països creditors del G20 només han acordat una suspensió de pagaments, mentre que els creditors del sector privat, com els bancs i els titulars de bons, s’han negat a fer cap concessió. El resultat és que els països en desenvolupament només s’enfronten a un alleujament temporal de 5.300 milions de dòlars, el que equival a només l’1,7% del total de pagaments pendents del 2020.

Per al món “en desenvolupament”, doncs, parlar de “recuperació” no és altra cosa que una broma malaltissa. I, sens dubte, les masses empobrides d’aquests països seran les últimes a la cua quan es tracti de qualsevol programa de vacunació.

Terratrèmol econòmic

Els comentaristes burgesos més optimistes, però, creuen que hi haurà un rebot econòmic. Creuen que la “demanda acumulada” es desencadenarà a mesura que disminueixin les restriccions, cosa que ajudarà a les economies. La vacuna també hauria d’ajudar.

Però aquest optimisme és lluny de la realitat. L’FMI admet que sectors de l’economia es tornaran inviables. A mesura que s’elimini el suport vital del govern, moltes empreses vulnerables aniran desapareixent i milions aniran a l’atur: es prepara un tsunami de fallides i de retallades de llocs de treball. La veritat és que la pandèmia és un terratrèmol econòmic que alterarà el paisatge de la indústria i la producció per sempre. Al mateix temps, el coronavirus ha accelerat els processos que ja estaven en marxa i que només augmentaran després de controlar el virus.

L’auge del proteccionisme i el trencament de les cadenes de subministrament mundials; l’automatització i l’amenaça de l’atur tecnològic; la creixent desigualtat i la concentració de riquesa en mans dels capitalistes tecnològics: totes aquestes tendències eren clarament observables abans del 2020 i es continuaran desenvolupant en els anys vinents.O, com va dir Karl Marx al Capital: “L’acumulació de riquesa en un pol és, per tant, al mateix temps l’acumulació de misèria, el turment del treball, l’esclavitud, la ignorància, la brutalització i la degradació moral al pol oposat”. (Capital, volum 1, capítol 25)

Destrucció creativa

Altres veus parlen del potencial d’una explosió de “destrucció creativa” schumpetariana. Sí, confessen que alguns treballadors seran acomiadats. Però això només els ‘alliberarà’ per passar a indústries noves i dinàmiques.

En altres paraules, cambrers sense feina s’haurien de tornar a formar per convertir-se en programadors i empresaris digitals. L’experiència passada, però, revela que aquesta “destrucció creativa” sol ser pesada per a la destrucció i lleugera per a la creació. Només cal preguntar-ho a les antigues ciutats mineres de Gran Bretanya o al Rust Belt d’Amèrica.La “mà invisible” no funciona segons un pla racional de producció, sinó segons les lleis anàrquiques del mercat. Les llacunes buides per sectors obsolets o empreses moribundes no seran cobertes per noves indústries en funció de les necessitats socials, si s’omplen. Més aviat, els llocs de treball que es crearan (si se’n creen) seran els que generin el màxim benefici per als capitalistes.

Això farà que els treballadors de coll blanc de tot el món competeixin en una espiral negativa en termes de salaris i condicions, una experiència que ja resulta familiar per als seus germans i germanes de coll blau en la indústria.

De la mateixa manera, en el seu últim informe, Future of Jobs, el Fòrum Econòmic Mundial (WEF) calcula que 85 milions de llocs de treball estan amenaçats a causa de la implementació de noves tecnologies, ja que les empreses substituiran a treballadors per màquines, programari i intel·ligència artificial.

La història, doncs, no ha canviat fonamentalment amb la pandèmia. Com abans, l’automatització i la globalització acumulen cada vegada més pressió sobre els treballadors. I, com sempre, són els capitalistes els qui obtindran tots els fruits.

Capitalisme zombi

S’ha d’afegir que moltes empreses no sobreviuran. A Gran Bretanya, es calcula que al voltant del 40% dels diners prestats a les petites empreses com a part del sistema de préstecs d’ajuda del govern es perdran, ja que les empreses tancaran. Això, al seu torn, podria provocar un contagi financer, ja que els impagaments del deute es podrien estendre pel sistema bancari.

Com passa amb qualsevol crisi, però, hi haurà guanyadors i perdedors. Les empreses competitives que sobrevisquin, sens dubte, es fregaran les mans mentre capturen empreses en fallida. Això conduirà a una concentració encara més gran de capital i, fins i tot, a més poder en mans de les grans empreses.

Aquest és el significat real que hi ha darrere del laissez faire: l’aixafament tant dels treballadors com de les petites empreses en benefici dels principals monopolis.

Estancament secular

El resultat global de l’eliminació del suport estatal, per tant, no serà un boom vigorós, sinó un caos econòmic, que conduirà a una espiral descendent de disminució de l’ocupació, col·lapse de la demanda i caiguda de la inversió.

Els governs han ajudat a mantenir aquesta situació inestable, no només des de la crisi financera, sinó fins i tot durant dècades, continuant inflant la bombolla: ja sigui directament mitjançant el finançament del dèficit i les ajudes estatals o indirectament mitjançant baixos tipus d’interès i el quantitative easing (creació monetària).

Això és el que els economistes burgesos anomenen “estancament secular”: el fet que fins i tot el magre creixement vist abans de la recessió del 2008-09 només fos possible emprant les eines que la classe dominant utilitzaria normalment per sortir d’una crisi.El resultat és que, avui, davant d’aquesta nova crisi encara més profunda, la classe dominant s’ha quedat sense munició. Per això, els polítics i els responsables polítics recorren a mesures extremadament desesperades per salvar el seu sistema.

Gràcies a la despesa del govern en resposta a la COVID, el deute públic total a tot el món és ara gairebé del 100% del PIB mundial, segons l’informe més recent de l’FMI. Dit d’una altra manera, fins i tot si tots els recursos econòmics de la societat es dediquessin a pagar el deute, i res més, aquest objectiu trigaria un any a assolir-se.

Per als països capitalistes avançats, prediu l’FMI, els deutes públics totals passaran d’una relació deute-PIB del 105% el 2019 a un 132% estimat el 2021.

Però el que ignoren tant els economistes tradicionals com els neokeynesians és el fet que l’Estat no pot resoldre les contradiccions del sistema capitalista, ni mitjançant la inversió estatal ni mitjançant l’augment de l’oferta monetària. No poden explicar per què el capitalisme entra en crisi en primer lloc.

Plus ça change

En molts aspectes, doncs, un món post pandèmic tindrà un aspecte semblant a d’abans del brot: augment de la desigualtat, proteccionisme, inestabilitat geopolítica, crisi capitalista i lluita de classes.

Com diu l’antic refrany francès: Plus ça change, plus c’est la même chose. Com més canvien les coses, més es mantenen igual. Però les coses no són ni seran ben bé iguals. Més aviat, totes les tensions i contradiccions presents abans de la pandèmia s’han intensificat.

Val la pena fer una analogia entre la ciència i la natura, en particular un fenomen conegut com a histèresi. Per exemple, quan s’aplica una força a una molla metàl·lica, s’estirarà. Dins dels límits, això té lloc segons una relació física coneguda com a llei de Hooke. I un cop eliminada la força, la molla tornarà a la seva longitud original.

Però si la força és prou gran, la molla no es reduirà completament. En el seu lloc, s’estirarà permanentment, sense tornar mai al seu estat anterior. El metall es transforma per sempre.De la mateixa manera, no és possible que la societat es remunti als dies previs a la COVID. De la mateixa manera que l’eliminació de Trump de la Casa Blanca no pot esborrar els darrers quatre anys d’experiències polítiques dels records dels nord-americans ordinaris, tampoc la victòria contra el virus revertirà els efectes incendiaris dels darrers dotze mesos.El fet és que aquests esdeveniments gegantins deixaran una empremta inesborrable en la història i la consciència. Després de la pandèmia, les coses no tornaran al seu estat, sinó que passaran a un nivell superior, amb una crisi encara més profunda i una intensificació i agudització de la lluita de classes.

Per tant, les comparacions amb la Pesta Negra són adequades. Aquesta plaga del segle XIV també va accelerar la decadència d’un sistema que ja estava en descomposició, en aquest cas, l’edifici enfonsat del feudalisme.

Però, a diferència de la desaparició dels antics règims, el sistema capitalista no s’ensorrarà per si mateix. No existeix la “crisi final del capitalisme”. Ha de ser enderrocat activament i conscientment.

El vell món està morint. I una nova societat lluita per néixer. El que cal, com va afirmar Marx, és la “llevadora” de la revolució. Però això requereix la creació d’una organització revolucionària per convertir les idees del marxisme en una força material, una força que pot canviar el curs de la història per sempre en interès dels treballadors i la joventut: en altres paraules, preparar la direcció per a fer la revolució socialista mundial.

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.