In tegenstelling tot wat de Franse president en zijn regering beweren heeft de tussenkomst van het Franse leger in Mali niets te maken met de zogenaamde ‘Franse waarden’, de ‘mensenrechten’ of andere ‘humanitaire’ redenen. Laten we een kat een kat noemen, het gaat hier om een imperialistische tussenkomst met het doel de belangen van de Franse multinationals in de regio te beschermen.
Het moslimterrorisme wordt gebruikt als alibi om de aandacht te verschuiven weg van de Franse geostrategische en economische belangen in het gebied (AREVA en uranium in Niger). Toevallig of niet (niet dus!) is Mali de derde producent van goud in Afrika en me vindt er ook uranium (in Faleas en Gao).
Deze tussenkomst, verre van de ‘strijd tegen het terrorisme’ vooruit te helpen, speelt in de kaart van de fundamentalistische groepen die ingeplant zijn in Noord Afrika. De imperialistische agressie tegen Libië in 2010, heeft de bewapening van de fundamentalisten versterkt. De zogenaamde instabiliteit in dat gedeelte van Afrika is fundamenteel het gevolg van de ellende, de ongelijkheid en veralgemeende corruptie eigen aan het neokoloniaal stelsel.
In België, heeft de regering op 15 januari de toestand in Mali besproken. Twee dagen later, hebben de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie het licht op groen geplaatst voor een Europese missie met het doel het leger in Mali beter op te leiden (EUTM Mali). België levert haar steentje tot de militaire tussenkomst met twee C130 transportvliegtuigen en twee helikopters). Blijkbaar wordt er geen enkel vraagteken geplaatst bij deze uitgave terwijl er voor miljoenen euro wordt bespaard in het onderwijs of de gezondheidssector.
De linkse partijen in Frankrijk (de Parti de Gauche, heeft de militaire tussenkomst al veroordeeld) en ook in België doen er best aan om afstand te nemen van dit militair avontuur. Samen met de vakbonden moet de terugtrekking van de Franse soldaten in Mali worden geëist net zoals de stopzetting van financiële en logistieke steun aan dit initiatief. Het is net het imperialisme, dat decennia lang, chaos, ellende en verwoesting heeft gezaaid op het Afrikaanse continent. Het imperialisme, kan niet tegelijkertijd het probleem en de oplossing zijn. Enkel een mobilisatie van de Afrikaanse massa’s, tegen het kapitalisme en het imperialisme kan voor een waardig toekomst zorgen.
Neen aan de Belgische steun aan de oorlog in Mali!
Neen aan de imperialistische oorlog
Voor een nationale betoging en een syndicale mobilisatie tegen de miljoenenverspilling voor dit imperialistisch avontuur.
Source: Vonk (Belgium)